Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Antier Philip, Minjares A., Roussos Sevastianos, Raimbault Maurice, Viniegra-Gonzalez G. (1993). Pectinase-hyperproducing mutants of Aspergillus niger C28B25 for solid-state fermentation of coffee pulp. Enzyme and Microbial Technology, 15, 254-260. ISSN 0141-0229

Fichier PDF disponiblehttp://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/pleins_textes_6/b_fdi_33-34/39182.pdf[ PDF Link ]
(712 ko)

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1016/0141-0229(93)90146-S

Titre
Pectinase-hyperproducing mutants of Aspergillus niger C28B25 for solid-state fermentation of coffee pulp
Année de publication1993
Type de documentArticle
AuteursAntier Philip, Minjares A., Roussos Sevastianos, Raimbault Maurice, Viniegra-Gonzalez G.
SourceEnzyme and Microbial Technology, 1993, 15, p. 254-260. ISSN 0141-0229
RésuméThe aim of this study was to improve mold strains for the production of pectinases by solid-state fermentation (SSF) of coffee pulp. A screening of 248 strains, isolated in Mexico's coffee-growing areas, permitted us to select a wild strain of Aspergillus niger which in 72 h attains a peak production of 27.7 U ml-1(138 U g-1 dry pulp) of pectinase measured by viscosimetry. Though the use of a selective culture medium with low water activity (aw = 0.954) with 2-deoxy-glucose (2DG) it was possible to isolate pectinase-hyperproductive mutant strains for SSF(44.5 U ml-1, 228 U g-1 dry pulp). Derepressed mutant strains that hyperproduced pectinase by submerged fermentation (SmF) were also obtained using a classic selective medium with high water activity (pectin + 2DG) with aw = 0.999. A comparison between both classes of mutants, called AW96 and AW99, respectively, points out the need to design special selective media in order to obtain strains adapted either to SSF or Smf in which the aw level would be a key selecting factor. (Résumé d'auteur)
Plan de classementFermentations [084FERMEN]
DescripteursFERMENTATION EN MILIEU SOLIDE ; PULPE ; CAFE ; ENZYME ; CHAMPIGNON ; ETUDE COMPARATIVE ; ISOLEMENT ; SOUCHE ; MILIEU DE CULTURE ; ACTIVITE ENZYMATIQUE ; MUTANT ; PECTINASE ; CARACTERISATION
LocalisationFonds IRD [F B39182] ; Montpellier (Centre IRD)
Identifiant IRDfdi:39182
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:39182

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


* PDF Link :

    à télécharger pour citer/partager ce document sur les réseaux sociaux académiques


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito