Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Katz Esther, van Velthem L. H. (2019). Produits de terroir ou système agricole ? Patrimonialisation de l’alimentation en Amazonie brésilienne = Local products or agricultural system ? Heritagization of food in the Brazilian Amazon. In Situ, (41), [18 p.]. ISSN 1630-7305

Fichier PDF disponiblehttp://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/divers20-01/010077729.pdf[ PDF Link ]

Lien direct chez l'éditeur doi:10.4000/insitu.25827

Titre
Produits de terroir ou système agricole ? Patrimonialisation de l’alimentation en Amazonie brésilienne = Local products or agricultural system ? Heritagization of food in the Brazilian Amazon
Année de publication2019
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000503410400012
AuteursKatz Esther, van Velthem L. H.
SourceIn Situ, 2019, (41)p. [18 p.]. p. [18 p.] ISSN 1630-7305
RésuméThe Amerindians of the northwestern Brazilian Amazon cultivate a large variety of plants. Bitter cassava is the key species, with over a hundred varieties. By complex processing, these plants are transformed into tasty dishes. In a context of urbanisation, progressing now for over thirty years, industrial food products are now competing with local agricultural products. We first thought of promoting local products of the terroir, but wondered after all whether this was relevant in a multi-ethnic context where people share their knowledge, practice subsistence agriculture and have no traditions of trade. Following the requests of the local Amerindian associations, our collaborative research finally led to the designation as heritage, by the Brazilian Institute of the National Historical and Artistic Heritage, of the regional agricultural system, including the food system and its associated material culture. The aim of this article is to describe the process that led to this recognition as heritage and the ideas around the definition of food heritage. Its objective is also to show the difficulty of isolating cassava from the agricultural and food system as a whole, hence the choice to see a system rather than a single product as heritage.
Plan de classementNutrition, alimentation [054] ; Economie et sociologie rurale [098] ; Société, développement social [106]
Descr. géo.BRESIL ; AMAZONIE ; RIO NEGRO
LocalisationFonds IRD [F B010077729]
Identifiant IRDfdi:010077729
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010077729

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


* PDF Link :

    à télécharger pour citer/partager ce document sur les réseaux sociaux académiques


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito