Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Bationo F., Humblot Christèle, Songre-Ouattara L. T., Hama-Ba F., Le Merrer Manon, Chapron Morgane, Kariluoto S., Hemery Youna. (2020). Total folate in West African cereal-based fermented foods : bioaccessibility and influence of processing. Journal of Food Composition and Analysis, 85, art. 103309 [11 p.]. ISSN 0889-1575

Accès réservé (Intranet IRD) Demander le PDF

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1016/j.jfca.2019.103309

Titre
Total folate in West African cereal-based fermented foods : bioaccessibility and influence of processing
Année de publication2020
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000500037900002
AuteursBationo F., Humblot Christèle, Songre-Ouattara L. T., Hama-Ba F., Le Merrer Manon, Chapron Morgane, Kariluoto S., Hemery Youna.
SourceJournal of Food Composition and Analysis, 2020, 85, p. art. 103309 [11 p.]. p. art. 103309 [11 p.] ISSN 0889-1575
RésuméCereal-based fermented foods (CBFF) are frequently consumed by young children in West-Africa. Seven CBFF types (gelatinized doughs, porridges, dumplings, and fritters, made from corn, sorghum or pearl millet) were produced according to the commonly used methods in traditional production units in Burkina Faso. Their total folate content, analyzed using a microbiological method, was between 1.8 and 31.3 mu g/100 g fresh weight. Folate degradation occurred at several steps during the cereal grain processing into CBFF, for instance during debranning (-51%), soaking (-20% to -49%) and wet-milling (-39% to -59%). Conversely, fermentation increased the folate content of some CBFF (+ 9 to + 27%). Folate bioaccessibility, assessed using a static in vitro digestion model, ranged from 23% to 81%. The bioaccessible folate content was influenced by the total folate content, the food matrix structure, and folate stability. CBFF contribution to the reference folate intake for young children was at most 23%. This work generated new information on the influence of traditional processing on the vitamin B9 content of CBFF, and the first data on folate bioaccessibility in West African CBFF.
Plan de classementNutrition, alimentation [054] ; Biotechnologies [084]
Descr. géo.AFRIQUE DE L'OUEST ; BURKINA FASO
LocalisationFonds IRD [F B010077410]
Identifiant IRDfdi:010077410
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010077410

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito