Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Chasse P., Pelosi C., Lata J. C., Barot Sébastien. (2019). Impact of crop genetic diversity on a litter consumer. Basic and Applied Ecology, 36, 1-11. ISSN 1439-1791

Accès réservé (Intranet IRD) Demander le PDF

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1016/j.baae.2019.02.002

Titre
Impact of crop genetic diversity on a litter consumer
Année de publication2019
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000467372800001
AuteursChasse P., Pelosi C., Lata J. C., Barot Sébastien.
SourceBasic and Applied Ecology, 2019, 36, p. 1-11. ISSN 1439-1791
RésuméBelowground communities, and especially earthworms, provide numerous services in agroecosystems. In the current context of crop genetic erosion, this study aims at assessing the effect of wheat cultivar diversity on earthworm growth and survival. Our laboratory experiment was divided into two periods: (1) the "feeding period" (4 months), simulating conditions in autumn with cool temperatures and high food availability, and (2) the "non-feeding period" (1 month) simulating conditions in winter with cold temperatures and low food availability because litter had already been consumed without replacement. The aerial biomass of mixtures of wheat cultivars was used as food for earthworms and their growth was measured twice during the feeding period and once during the non-feeding period. We found two major effects on earthworm growth. Increasing the cultivar number (i) increased juvenile earthworm growth and earthworm survival and (ii) decreased adult earthworm growth. A consistent positive effect of nitrogen concentration of the biomass was found on growth and this effect was independent of biodiversity effects. This study suggests that the loss of litter intraspecific genetic diversity has an impact on earthworm populations, probably through mechanisms linked to the variance in edibility or the balanced diet hypotheses. While they remain to be tested in the field, these results suggest that the current losses of crop genetic diversity could potentially impact processes at the community or ecosystem level through a decrease in food quality.
Plan de classementBiologie du sol [074] ; Sciences du monde végétal [076] ; Sciences du milieu [021] ; Sciences fondamentales / Techniques d'analyse et de recherche [020]
LocalisationFonds IRD [F B010075667]
Identifiant IRDfdi:010075667
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010075667

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito