Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Dounias Edmond, Ichikawa M. (2017). Seasonal bushmeat hunger in the Congo basin. Ecohealth, 14 (3), 575-590. International Congress for Conservation Biology ((ICCB) ; European Congress for Conservation Biology (ECCB), 27. ; 4., Montpellier (FRA), 2015/07. ISSN 1612-9202

Accès réservé (Intranet IRD) Demander le PDF

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1007/s10393-017-1252-y

Titre
Seasonal bushmeat hunger in the Congo basin
Année de publication2017
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000414153000013
AuteursDounias Edmond, Ichikawa M.
SourceEcohealth, 2017, 14 (3), p. 575-590. ISSN 1612-9202
ColloqueInternational Congress for Conservation Biology ((ICCB) ; European Congress for Conservation Biology (ECCB), 27. ; 4., Montpellier (FRA), 2015/07
RésuméUnlike the Sudano-sahelian regions, which are confronted to severe periods of food shortage, tropical rainforests are known to provide a constant supply of a great diversity of food resources that mitigates the risk of food starvation for omnivorous humans. Nevertheless, several African forest ethnic groups suffer from a seasonal hunger induced by depletion in the procurement of bushmeat, which is a food of paramount importance. Although the diet remains well balanced and meets all the nutritional needs, the bushmeat cravers loose weight and experience a stress that affects their well-being. Bushmeat hunger is a psychocultural form of hunger that generates several mental disorders. We present results from nutritional anthropology studies carried out among various Congo Basin forest peoples, which regularly suffer from bushmeat hunger. We expose the physiological risks that result from this psychological unrest, we argue that this type of unsatisfied compiling desire for meat should be considered as a factor of food insecurity and we conclude on its incidence on bushmeat trade. The immoderate craving for bushmeat compromises the attempts to replace bushmeat by other sources of meat and is a persisting obstacle to conservation initiatives that fail to take the psychocultural values of bushmeat into consideration.
Plan de classementSociété, développement social [106] ; Nutrition, alimentation [054]
Descr. géo.CAMEROUN ; CENTRAFRIQUE ; AFRIQUE CENTRALE ; REPUBLIQUE DEMOCRATIQUE DU CONGO ; CONGO BASSIN
LocalisationFonds IRD [F B010071335]
Identifiant IRDfdi:010071335
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010071335

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito