Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

Publications des scientifiques de l'IRD

de Gaillande C., Payri Claude, Remoissenet G., Zubia M. (2017). Caulerpa consumption, nutritional value and farming in the Indo-Pacific region. Journal of Applied Phycology, 29 (5), 2249-2266. ISSN 0921-8971

Accès réservé (Intranet IRD) Document en accès réservé (Intranet IRD)

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1007/s10811-016-0912-6

Titre
Caulerpa consumption, nutritional value and farming in the Indo-Pacific region
Année de publication2017
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000413299100012
Auteursde Gaillande C., Payri Claude, Remoissenet G., Zubia M.
SourceJournal of Applied Phycology, 2017, 29 (5), p. 2249-2266. ISSN 0921-8971
RésuméIn the Indo-Pacific region, several species of the green seaweed genus Caulerpa Lamouroux (1809) are very popular as human food because of their delicious taste and crunchy texture, which are pleasing to the palate, and because of their health benefits: Caulerpa contains proteins, fiber, minerals, vitamins, polyunsaturated fatty acids, and bioactive anti-oxidants. The consumption of these seaweeds is well established in local traditions and, for this reason, several seaweed farms have been established, or are under assessment, with a view to providing additional sources of income for local communities and to secure their livelihoods. Currently Caulerpa species are mostly collected from the wild and sold on the markets. However, farms can use a range of culture techniques such as bottom planting, off-bottom culture, floating long lines, or land-based raceways. This paper presents an overview of the traditional consumption and nutritional values of Caulerpa in the Indo-Pacific region and the different farming methods used for Caulerpa culture.
Plan de classementNutrition, alimentation [054] ; Ressources halieutiques [040]
Descr. géo.OCEAN INDIEN ; PACIFIQUE ; ASIE DU SUD EST ; AUSTRALIE ; POLYNESIE FRANCAISE
LocalisationFonds IRD [F B010071314]
Identifiant IRDfdi:010071314
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010071314

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Nouméa

Papeete

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito