Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

Publications des scientifiques de l'IRD

Hemery Youna, Laillou A., Fontan Laura, Jallier V., Moench-Pfanner R., Berger Jacques, Avallone S. (2018). Storage conditions and packaging greatly affects the stability of fortified wheat flour : influence on vitamin A, iron, zinc, and oxidation. Food Chemistry, 240, 43-50. ISSN 0308-8146

Accès réservé (Intranet IRD) Document en accès réservé (Intranet IRD)

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1016/j.foodchem.2017.07.084

Titre
Storage conditions and packaging greatly affects the stability of fortified wheat flour : influence on vitamin A, iron, zinc, and oxidation
Année de publication2018
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000411356900006
AuteursHemery Youna, Laillou A., Fontan Laura, Jallier V., Moench-Pfanner R., Berger Jacques, Avallone S.
SourceFood Chemistry, 2018, 240, p. 43-50. ISSN 0308-8146
RésuméMicronutrient deficiencies result in irreversible physical and cognitive consequences. Fortification of flour is widely applied to address micronutrient deficiencies, but vitamin losses can occur during the storage of fortified products. This work aimed at assessing the combined influence of different factors on vitamin A retention and the oxidative status of wheat flours: storage duration (up to 6 months), temperature during storage, relative humidity within storage facilities, type of packaging (oxygen-permeable or not), and premix composition (with or without ferrous sulphate). Vitamin A degradation was high and occurred rapidly: more than 45% was lost within 3 months in the mildest conditions, whereas over 85% was lost within 3 months in the most severe conditions. Vitamin A retention was related to the extent of oxidation reactions that occurred in flours during storage, and the factors that mostly affected vitamin A retention were the storage duration, the type of packaging and the temperature.
Plan de classementNutrition, alimentation [054] ; Sciences fondamentales / Techniques d'analyse et de recherche [020]
LocalisationFonds IRD [F B010071011]
Identifiant IRDfdi:010071011
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010071011

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Nouméa

Papeete

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito