Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Katz Esther, Kleiche Dray Mina, Lazos Chavero E. (collab.), Jankowski Frédérique (collab.), Lopez C. (collab.) (2013). Dynamic processes in the use of natural resources and food systems by indigenous and mestizo communities in Mexico and Brazil. Bondy : IRD, (3), 43 p. (ENGOV Working Paper ; 3).

Fichier PDF disponiblehttp://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/divers15-02/010063326.pdf[ PDF Link ]

Lien sur le Web http://www.engov.eu/documentos/working_paper/Working_Paper_ENGOV_3_KatzandKleiche.pdf

Titre
Dynamic processes in the use of natural resources and food systems by indigenous and mestizo communities in Mexico and Brazil
Année de publication2013
Type de documentOuvrage
AuteursKatz Esther, Kleiche Dray Mina, Lazos Chavero E. (collab.), Jankowski Frédérique (collab.), Lopez C. (collab.)
SourceBondy : IRD, 2013, 43 p. (ENGOV Working Paper ; 3).
RésuméThis report is describing and analyzing indigenous "knowledge(s)” as practices and discourses of traditional actors related to their cultural context ‐including the symbolic and material uses ascribed to natural resources‐ and changes in order to understand how they take part in the environmental governance alignment. Several complementary and comparative studies were carried out focused on the evolution in the use of plants in farming practices, cooking, craft and diet in Mexico and Brazil. These studies are related to the environmental issue that we will analyze via the social networks of “traditional” actors involved, particularly, from a local knowledge anthropological perspective. This report is focused specifically on indigenous ethnic groups of the Mexican Oaxaca region (Mixtec and Triqui people) and the Northern Brazilian Amazon region (Arawak and Tukanoan people of the Rio Negro, State of Amazonas, Patamona of the State of Roraima and Ka’apor of the border of the States of Pará and Maranhão). To understand how these actors are related to nature, we will follow them through: the history of the occupation of the lands; the evolution of the social organization related to agriculture practices, mainly subsistence agriculture; the evolution of culinary practices and diets. With an integrated and comparative perspective this report will contribute to give information on the perceptions, representations and practices of the use of natural resources in order to respond to environmental governance issues.
Plan de classementEnquêtes de consommation alimentaire [054EPINUT01] ; Comportements et pratiques sociales [106GESOC2]
LocalisationFonds IRD
Identifiant IRDfdi:010063326
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010063326

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


* PDF Link :

    à télécharger pour citer/partager ce document sur les réseaux sociaux académiques


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito