Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Raggi P., Lopez P., Diaz A., Carrasco D., Silva A., Velez A., Opazo R., Magne Fabien, Navarrete P. A. (2014). Debaryomyces hansenii and Rhodotorula mucilaginosa comprised the yeast core gut microbiota of wild and reared carnivorous salmonids, croaker and yellowtail. Environmental Microbiology, 16 (9), 2791-2803. ISSN 1462-2912

Accès réservé (Intranet IRD) Demander le PDF

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1111/1462-2920.12397

Titre
Debaryomyces hansenii and Rhodotorula mucilaginosa comprised the yeast core gut microbiota of wild and reared carnivorous salmonids, croaker and yellowtail
Année de publication2014
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000341579700014
AuteursRaggi P., Lopez P., Diaz A., Carrasco D., Silva A., Velez A., Opazo R., Magne Fabien, Navarrete P. A.
SourceEnvironmental Microbiology, 2014, 16 (9), p. 2791-2803. ISSN 1462-2912
RésuméThis is the first study using molecular and culture-based methods aimed at investigating the composition of the intestinal yeast microbiota of wild and reared carnivorous salmonids, croaker and yellowtail, to characterize their cores and to evaluate the enzymatic activities of the cultivated yeast. Among 103 samples from salmonids, croaker and yellowtail, yeast were detected in 85.4%, with 43 species identified. The core of reared fish was composed of eight species, in contrast to the wild fish core, which consisted of two species: Debaryomyces hansenii and Rhodotorula mucilaginosa. Despite the smaller diversity of the wild fish core, similar enzymatic profiles were detected for the species from the wild and reared cores. For principal component analysis, samples grouped together independently of host species, domestication status and location. A high proportion of yeast produced aminopeptidases and lipases, which may be explained by the high proportion of protein and lipids in the carnivorous diet. This study reveals the presence of a yeast community in the fish gut that appears to be strongly shaped by a carnivorous diet. Yeast in the gut increases the repertoire of microorganisms interacting with the host intestine, which could influence health and disease.
Plan de classementBiotechnologies [084] ; Limnologie biologique / Océanographie biologique [034]
Descr. géo.MEDITERRANEE
LocalisationFonds IRD [F B010062558]
Identifiant IRDfdi:010062558
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010062558

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito