Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Avadi A., Fréon Pierre, Tam J. (2014). Coupled ecosystem/supply chain modelling of fish products from sea to shelf : the Peruvian anchoveta case. Plos One, 9 (7), e102057. ISSN 1932-6203

Fichier PDF disponiblehttp://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/divers17-08/010062430.pdf[ PDF Link ]

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1371/journal.pone.0102057

Titre
Coupled ecosystem/supply chain modelling of fish products from sea to shelf : the Peruvian anchoveta case
Année de publication2014
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000339242700102
AuteursAvadi A., Fréon Pierre, Tam J.
SourcePlos One, 2014, 9 (7), p. e102057. p. e102057 ISSN 1932-6203
RésuméSustainability assessment of food supply chains is relevant for global sustainable development. A framework is proposed for analysing fishfood (fish products for direct human consumption) supply chains with local or international scopes. It combines a material flow model (including an ecosystem dimension) of the supply chains, calculation of sustainability indicators (environmental, socio-economic, nutritional), and finally multi-criteria comparison of alternative supply chains (e.g. fates of landed fish) and future exploitation scenarios. The Peruvian anchoveta fishery is the starting point for various local and global supply chains, especially via reduction of anchoveta into fishmeal and oil, used worldwide as a key input in livestock and fish feeds. The Peruvian anchoveta supply chains are described, and the proposed methodology is used to model them. Three scenarios were explored: status quo of fish exploitation (Scenario 1), increase in anchoveta landings for food (Scenario 2), and radical decrease in total anchoveta landings to allow other fish stocks to prosper (Scenario 3). It was found that Scenario 2 provided the best balance of sustainability improvements among the three scenarios, but further refinement of the assessment is recommended. In the long term, the best opportunities for improving the environmental and socio-economic performance of Peruvian fisheries are related to sustainability-improving management and policy changes affecting the reduction industry. Our approach provides the tools and quantitative results to identify these best improvement opportunities.
Plan de classementRessources halieutiques [040] ; Ecologie, systèmes aquatiques [036]
Descr. géo.PEROU
LocalisationFonds IRD [F B010062430]
Identifiant IRDfdi:010062430
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010062430

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


* PDF Link :

    à télécharger pour citer/partager ce document sur les réseaux sociaux académiques


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito