Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Bonhommeau S., Dubroca Laurent, Le Pape O., Barde Julien, Kaplan David, Chassot Emmanuel, Nieblas A. E. (2013). Eating up the world's food web and the human trophic level. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 110 (51), 20617-20620. ISSN 0027-8424

Accès réservé (Intranet IRD) Demander le PDF

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1073/pnas.1305827110

Titre
Eating up the world's food web and the human trophic level
Année de publication2013
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000328548600063
AuteursBonhommeau S., Dubroca Laurent, Le Pape O., Barde Julien, Kaplan David, Chassot Emmanuel, Nieblas A. E.
SourceProceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2013, 110 (51), p. 20617-20620. ISSN 0027-8424
RésuméTrophic levels are critical for synthesizing species' diets, depicting energy pathways, understanding food web dynamics and ecosystem functioning, and monitoring ecosystem health. Specifically, trophic levels describe the position of species in a food web, from primary producers to apex predators (range, 1-5). Small differences in trophic level can reflect large differences in diet. Although trophic levels are among the most basic information collected for animals in ecosystems, a human trophic level (HTL) has never been defined. Here, we find a global HTL of 2.21, i.e., the trophic level of anchoveta. This value has increased with time, consistent with the global trend toward diets higher in meat. National HTLs ranging between 2.04 and 2.57 reflect a broad diversity of diet, although cluster analysis of countries with similar dietary trends reveals only five major groups. We find significant links between socio-economic and environmental indicators and global dietary trends. We demonstrate that the HTL is a synthetic index to monitor human diets and provides a baseline to compare diets between countries.
Plan de classementEtudes, transformation, conservation du milieu naturel [082] ; Nutrition, alimentation [054] ; Ecologie, systèmes aquatiques [036]
LocalisationFonds IRD [F B010061376]
Identifiant IRDfdi:010061376
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010061376

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito