Horizon / Plein textes La base de ressources documentaires de l'IRD

IRD

 

Publications des scientifiques de l'IRD

Icard-Vernière Christèle, Hama F., Guyot Jean-Pierre, Picq Christian, Diawara B., Mouquet Rivier Claire. (2013). Iron contamination during in-field milling of millet and sorghum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61 (43), 10377-10383. ISSN 0021-8561

Accès réservé (Intranet IRD) Demander le PDF

Lien direct chez l'éditeur doi:10.1021/jf402612k

Titre
Iron contamination during in-field milling of millet and sorghum
Année de publication2013
Type de documentArticle référencé dans le Web of Science WOS:000326487700024
AuteursIcard-Vernière Christèle, Hama F., Guyot Jean-Pierre, Picq Christian, Diawara B., Mouquet Rivier Claire.
SourceJournal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61 (43), p. 10377-10383. ISSN 0021-8561
RésuméNutritionally, contaminant iron in foods may lead to overestimation of the satisfaction of iron requirement while iron deficiencies remain a widespread health problem. Iron contamination was measured in millet and sorghum grains after decortication and in-field milling using different equipments in Burkina Faso. Total iron content did not change significantly after decortication, probably due to a balance between losses resulting from the removal of iron-rich peripheral parts and contamination. Total iron contents increased significantly after mechanical milling irrespective of whether iron or corundum grindstones were used. Contamination was highly variable, ranging from 3 to 6 mg iron/100 g DM, and was mainly due to wear of the milling equipment. After in vitro digestion of traditional cereal dishes prepared with iron-contaminated or uncontaminated flours, the contaminant iron was found mainly in the insoluble fraction. Only in sorghum was a small proportion (4%) bioaccessible, showing that contaminant iron has poor nutritional interest.
Plan de classementNutrition, alimentation [054] ; Sciences du monde végétal [076]
Descr. géo.BURKINA FASO
LocalisationFonds IRD [F B010061289]
Identifiant IRDfdi:010061289
Lien permanenthttp://www.documentation.ird.fr/hor/fdi:010061289

Export des données

Disponibilité des documents

Télechargment fichier PDF téléchargeable

Lien sur le Web lien chez l'éditeur

Accès réservé en accès réservé

HAL en libre accès sur HAL


Accès aux documents originaux :

Le FDI est labellisé CollEx

Accès direct

Bureau du chercheur

Site de la documentation

Espace intranet IST (accès réservé)

Suivi des publications IRD (accès réservé)

Mentions légales

Services Horizon

Poser une question

Consulter l'aide en ligne

Déposer une publication (accès réservé)

S'abonner au flux RSS

Voir les tableaux chronologiques et thématiques

Centres de documentation

Bondy

Montpellier (centre IRD)

Montpellier (MSE)

Cayenne

Nouméa

Papeete

Abidjan

Dakar

Niamey

Ouagadougou

Tunis

La Paz

Quito